Ett gnistrande familjeföretag i generationer

Tjänstebil - 2017-Apr-13

Kvalitet blir inte till av sig självt. För familjeföretaget Gaudy har den äldre generationens kunskap och yrkesstolthet gått i arv. Efter 42 år i branschen glänser de specialdesignade smyckena fortfarande ikapp med hantverksglädje och nöjda kunder.


En diamant blir inte till över natten.

Natasja Gaudy. Bilder: Truls Nord

”Det finns ingen utbildning för att lära sig det jag har lärt mig”

Resan från kolbit till den briljanta juvelen i våra smycken tar många år, mycket arbete och framför allt – mycket hantverkskunskap. En komprimerad variant av den här utvecklingen stämmer bra in på företag som gått i familjen och förädlats genom generationer. Titta bara på Stockholmsbaserade smyckesföretaget Gaudy! I dag leds arbetet med att producera handgjorda smycken efter guldsmedskonstens alla regler av Natasja Gaudy, men företagets resa började redan 1975. Då startade hennes föräldrar – guldsmedsmästaren Eduard och gemmologen Monica – en grossistverksamhet. Men paret insåg snart att massproduktion låg alltför långt ifrån deras företagardröm. 1985 öppnade de butik på Strandvägen och där hittar vi dem även idag. År 2017 består företaget Gaudy av tio personer som alla sätter bevarande av hantverket, kvalitet och personlighet högst. Och för Natasja, som bokstavligt talat vuxit in i verksamheten, har föräldrarnas dröm inneburit ovärderlig kunskap.
– Mina föräldrar jobbade väldigt mycket när jag var liten och ville jag träffa dem så var det bara att hänga i verkstaden. Jag tyckte alltid att det där var väldigt spännande och när jag var i 20-årsåldern visste jag att det var det här jag ville hålla på med. Det finns ingen utbildning för att lära sig det jag har lärt mig bara genom att växa upp med deras arbete, säger Natasja som förutom sin ärvda kunskap studerat till gemmolog och diamantgraderare. På Gaudy cirkulerar mycket kring människor – både hantverkarna som skapar de specialdesignade och handgjorda smyckena och kunderna som beställer dem utifrån sina individuella önskemål. För Natasja och hennes familj ligger också själen i produktionen i förståelsen av kundernas önskningar och i hantverket som kan uppfylla dem. – Vi sysslar med hantverket kopplat till en personlig bärare. Du kan inte jämföra ett monteringsfärdigt hus med känslan bakom ett hem som en arkitekt har ritat efter dina visioner och som någon har stått och timrat upp till dig. Våra kunder vill ha en unik produkt och får sedan vara med och se hur den växer fram. Det gör att de kan lägga in en del av sig själva i smycket och att de är delaktiga under hela processen. Nu har hon redan hunnit arbeta tillsammans med sina föräldrar i företaget i 24 år. Och visst har det skett förändringar över tid.
Framför allt handlar de om ökad efterfrågan och en positiv utveckling i hur omgivningen ser på branschen. Själva hantverket – stegen bakom tillverkningen av smyckena – ser däremot likadan ut i dag som för 30 år sedan. – Egentligen jobbar vi på exakt samma sätt med skillnaden att vi har blivit ännu bättre. Av vissa har vi säkert setts som lite bakåtsträvande men vi brinner verkligen för bevarandet av yrket. Kundens nöjdhet är alltid viktigast för oss och arbetet får helt enkelt ta den tid det tar för att produkten ska bli så som vi vill.
Karin Andersson Skribent