Födelsedagen som blev ett äventyr över sjö och land

Träning - 2017-Jun-01

Det började som ett annorlunda födelsedagskalas. I år har Ångaloppet 450 startande lag som tävlar i swimrun, en sport där banan går genom vatten och över land.


”Det var aldrig vår plan att det skulle bli en så stor tävling. Men för varje år har tävlingen växt och i år utvecklar vi konceptet ytterligare, avslöjar Nils Zätterström, grundare av Ångaloppet.”

Året var 2011 och bröderna Nils och Theo Zätterström skulle fylla 30 respektive 20 år. Båda var simmare och ville göra den gemensamma födelsedagsfesten till något extra. På den stora dagen inleddes festen med ett swimrun på Ånga utanför Nyköping där bröderna hade ett landställe. Utöver ett trettiotal gäster deltog ett fåtal utomstående som hade fått nys om arrangemanget. Efter tävlingen drog födelsedagsfesten igång.
L200 fr. 234 900 kr

”Visst var festen kul, men både jag och min bror kände att loppet var höjdpunkten. Det var så kul att vi ville göra om det, berättar Nils.”

Och så fick det bli. Sedan dess anordnas Ångaloppet andra helgen i augusti varje år av bröderna. I år har arrangemanget växt så pass att 450 lag är anmälda. 160 funktionärer och 30 båtar behövs under tävlingsdagen, något som möjliggjorts genom ett samarbete med bland andra Nyköpings orienteringsklubb. Ångaloppet börjar även få flera delar. -Vi erbjuder tre olika lopp. Dels ett på 22 kilometer som är originalsträckan. Vi har även ett lopp som innehåller en sprintdel på 11 kilometer och ett familjelopp där alla kan delta. Nyhet för i år är “Ångaloppet Driv” där vi dagen innan loppet bjuder in alla till en föreläsning och lite mingel. Det är kostnadsfritt men den som vill får gärna swisha en slant till Spökgarn, som är en organisation som jobbar för att hålla Östersjön ren, säger Nils.
Det anordnas även träningstillfällen i Stockholm. Tretton gånger under sommaren 2017 erbjuds gemensam träning för den som vill. – Alla kan delta i vårt lopp. När vi startade fanns det inte så många alternativ inom swimrun till arrangemanget “ÖTILLÖ”, vilket är ett väldigt krävande lopp. Ångaloppet är bara 22 kilometer totalt varav 2 kilometer är simning uppdelat på 23 olika etapper. Även om vårt lopp är för alla, så är det bra att ha tränat innan. Det är skillnad på att växla mellan löpning och simning direkt efter varandra, jämfört med att springa på löpband och simma i simbassäng, förklarar Nils.
L200 fr. 234 900 kr
För Nils är det självklart varför swimrun är världens bästa sport. – Det handlar inte bara om själva träningen. Det är lika mycket en naturupplevelse, där du verkligen kommer nära både vatten och skog. Att utöva swimrun är lite av en livsstil och väder och vind kan alltid påverka resultatet. Många söker nya områden att uppleva och de som arrangerar lopp vill lika mycket visa upp sin natur som att erbjuda en bra bana. Varje ny tävling tar oss till en ny plats. Jag brukar jämföra swimrun med längdskidåkning; ibland kör man stenhårt för träningens skull men ibland vill man bara njuta av naturen.

Nils 5 tips för swimrun-rookien

  1. Ring en kompis. Ni tävlar i par och får inte vara mer än tio meter ifrån varandra under loppet. Hitta någon som vill uppleva äventyret tillsammans med dig. Bra är om ni har samma målsättning från början.
  2. Läs på. Sök information på internet. Där går det att hitta alla möjliga tips och råd.
  3. Kör ihop. Träna tillsammans innan tävling. Man förändras som person när blodsockret är lågt och kroppen värker. Det är bra att ha testat hur ni hanterar en sådan situation tillsammans.
  4. Upplev Sverige. I dag arrangeras många swimrun-tävlingar runt om i Sverige. Gör tävlingarna till äventyr och upplev naturen och utmaningarna tillsammans. Det blir ett minne för livet.
  5. Starta enkelt. Börjar du träna swimrun på riktigt kan en våtdräkt och rätt sorts skor vara en bra investering. Men utrustning är inget krav. Köp det när du har testat några gånger.