Fotografen

Ekstedts Baklucka - 2018-Mar-27

Naturens skönhet har alltid fascinerat oss människor. Vissa försöker dela med sig av den genom att fånga dess storhet genom kameralinsen. Niklas möter upp Matilda som är fotofantast.


Matilda åker ut i naturen, vardag som helgdagar, för att försöka fånga naturens prakt med hjälp av sin kamera. Hon berättar att äventyret i sig består mer av att hitta unika miljöer och olika vinklar än att trycka på själva knappen på kameran.
Niklas får lära sig tekniken bakom kameran likväl som hur man tar hänsyn till allt som sker runtomkring. När Niklas blivit lite varm i kläderna gällande själva tekniken får han en utmaning: att fånga den perfekta bilden på ett valfritt djur. En utmaning som visade sig vara svårbemästrad då fotomodellerna är i ständigt rörelse och gärna drar sig undan. Försöken blir många, men tillslut så sitter den, den ultimata djurbilden.
Foto: Matilda Kurtson Bellman
Renytterfilé med grillad saltkokt potatissallad, getost och tunnbröd 4 portioner
  • 500–600 g renytterfilé
  • 500 g potatis
  • 250 g salt
  • 1 knippe persilja
  • 1 knippe mynta
  • 1 dl getost
  • 3 msk kallpressad rapsolja (alternativt olivolja)
  • 4–8 färskt tunnbröd
  • 1 dl crème fraiche
  1. Tänd elden på björkved (alternativ annat bladträd tex ek, al, äpple)
  2. Putsa köttet rent från senor
  3. Halstra köttet i stekpanna med smör 30 sekunder på båda sidor
  4. Lägg potatisen i en kastrull och täck med vatten
  5. Koka upp och häll i saltet, rör tills saltet har löst ut
  6. Koka potatisen mjuk, häll av och ånga av ordentligt
  7. Tryck på potatisen med en sked för att krossa den försiktigt
  8. Grilla över mediumhög värme till den torkar ut och får färg
  9. Hacka persilja och mynta, blanda upp med getost och rapsolja
  10. Skiva köttet och servera i en “klämma” med potatissallad, crème fraiche och tunnbröd
Eclipse Cross fr. 266 900 kr 254 900 kr